Стерилитет

1. Диагностика на овулация на при жената
Необходими са две ехографии на 10 и 17 ден от началото на менструалния цикъл за диагностика на овулация: цена – 70 (две ехографии по 35 лева)
2. Диагностика на проходимост на маточните тръби.
Извършва се след края на менструалния цикъл, между 6 и 12 ден от началото на менструацията. Изследването продължава между 5 и 15 мин. Извършва се под ехографски контрол и краткотрайна венозна анестизия, което означава че пациентката не усеща болка. Цена -150 лева.
3. Диагностика на яйчников резерв.
Яйчниковия резерв е броя на преантралните фоликули в яйчниците. Този брой определя потенциала на яйчника за образуване на яйцеклетки след стимулация. Диагностиката се извършва с хормонални изследвания. Цена между 70 и 100 лева.
4. Изследване на мъжка оплодителна способност.
Извършва се с разширена спермограма. Необходимо е пациента да има 3-5 дни полово и алкохолно въздържание преди изследването. Изследват се между 10 и 20 показателя, които определят оплодителната способност на мъжа. Цена – 80 лева.
5. Изследване на хламидиаза при мъжа и жената.
Хламидиите са бактерии, които може да причинят изключително тежки поражения върху мъжката и женската оплодителна способност. Те протичат без симтомно в по-големия процент от случаrте. Правят се серологични изследвания при двамата партньори. Цена-40 лева. Серологичните изследвания при жената са единствения начин, чрез които може да се изследва наличие на хламидии засегнали маточните тръби.
6. Изследване на щитовидната жена при жената
Нормалните нива на хормонита на щитовидната жлеза са изключително важни за овулацията, имплантацията, изнесването на бремеността, както и за правилното невропсихическо развитие на детето. Поддържането на нормални нива на хормоните на щитовидната жлеза е изключително важно в периода на зечеване и в периода на бремеността. Цена на хорманалните изследвания 50-70 лева.
Хормонални изследвания при мъжа. Извършват се само при съмнения за ендрокринни причини за намалена оплодителна способност. Цена 60-80 лева.
7. Генетични изследвания при мъжа
Назначават се при предполагаемо генетично заболяване при мъжа водещо до стерилитет. Изследване за микроделеция на Y-хромозома.
8. Интраутеринна инсеминация.
След предварителна хормонална стимулация (IUI)на овулацията при жената, се извършва IUI. При IUI мъжът в деня на манипулацията отделя семенна проба, която се обработва за подобряване на оплодителната способност. Обработената семенна проба чрез катетър се въвежда в маточната кухина. Манипулацията продължава не повече от 5 минути и е не e болезнена. Ако доминантния фоликул не се е спукал в деня на IUI, манипулацията се повтаря на следващия ден.
Цена IUI партньорска 390 лв.
Цена ре-IUI –партньорска – 130 лева.
Цена донорска IUI – 650 лева.
Цена донорска ре-IUI – 240 лева.